Dagplejen i Hedensted
Hedensted Kommune
  Læs højt Læs højt Print siden Print
 
 
Barnets bog
 
Billede 1

Barnets bog:
Når barnet starter i dagpleje, er det en god ide, at barnet har en bog, som kan bruges til at gå i dialog med barnet.
Bogen udleveres allerede på kontaktmødet til forældrene, 
Forældrene kan indsætte billeder, skrive små historier eller på anden vis dokumentere barnets liv, miljø og nære relationer.  Det kan være billeder af barnet, da det var helt lille, far og mor, søskende, bedsteforældre, husdyr, huset de bor i og meget andet. Det kan være noget barnet er særlig glad for eller har en særlig tilknytning til. Derefter afleveres den igen til dagplejere, der også sætter billeder eller anden dokumentation ind og således fortsætter det, med skiftevis nyt fra forældrene og dagplejeren.
Dagplejeren kan med bogen lære det enkelte barn at kende. Bogen har stor betydning for barnets personlige og sproglige udvikling, selvværd, selvtillid og identitetsudvikling.  Barnet får gennem bogen anerkendelse for, hvem det er, det skaber tryghed for barnet. At kende sig selv er en vigtig kilde til selvudvikling.
Hvis et barn har lidt svært ved at vænne sig til at gå i dagpleje, kan det skabe ekstra tryghed, hvis bogen bruges til at tage med hjem til forældrene hver dag og tilbage til dagplejeren næste dag.
Bogen fortsætter med i børnehaven og skaber tryghed for barnet ved, at barnet har en historie fra sit liv i dagplejen, så børnehaven kan "samle trådene op", stille de nysgerrige spørgsmål til barnet, så barnet føler sig set og mødt for den det er.


 

Sidst opdateret 29. maj 2017